Voogt4Freedom

vooruitgang voor iedereen

 

Ik heb besloten om hier wat korte verhalen te publiceren. Het zijn verhalen die ik zelf heb geschreven naar aanleiding van dingen die ik mee maak of waar ik mee bezig ben. Voor sommige mensen is het heel bekend waar ik mij mee bezig houd. Aandere mensen hebben misschien totaal geen idee wat ik doe en nog nooit gehoord van deze dingen. Laat u dus gerust verrassen.

Er komen waarschijnlijk ook samenvattingen van goede boeken die ik heb gelezen.

Ik hoop dat jullie met plezier de dingen zullen lezen die hier geregeld worden toegevoegd. Als je vragen hierover dan mag je altijd een berichtje sturen.

Op 24 januari 2014 heb ik voor mijzelf een financiële doelstelling geformuleerd. De reden daarvan was dat ik had besloten dat ik niet tot aan mijn 67e jaar wilde gaan werken. De einddatum die ik toen min of meer random had genomen was dat het voor 1 januari 2020 volbracht moest zijn.

Nou, het financiële bouwwerk staat nog in de steigers en er zit ook nog zo’n mooi groen net omheen. Je kan het eindresultaat dus nog moeilijk zien. Je moet echt op de steiger klimmen en achter het groene net spieken om er een beeld van te krijgen. Een compleet beeld krijgen is nog niet mogelijk want van een afstand kan je het nog niet beoordelen. Gedurende de bouw zijn ook nog wel hier en daar wat dingen aangepast aan het bouwwerk. Soms leer je onderweg nieuwe bouwmethoden en dan zou het onverstandig zijn om deze niet direct toe te passen. Anderzijds, iedere week het fundament willen veranderen is ook geen goede zaak want dan kom je niet toe aan het uiteindelijke bouwen.

Het is momenteel januari 2020. Het bouwwerk is niet op tijd klaar gekomen. Het staat momenteel nog in de steigers maar de planning is dat het in het eerste kwartaal van 2020 wel onthuld kan gaan worden. Terugkijkend kan ik zeggen dat het een lange weg is geweest. Toen ik begon was ik geen (financiële) bouwvakker. Ik heb de afgelopen 6 jaren veel geleerd, veel fouten gemaakt, veel geld en tijd geïnvesteerd en bovenal heel erg moeten volhouden. Daarbij moet ik niet vergeten om Mirjam een groot compliment te geven. Het is niet altijd fijn als je man iedere dag boven achter zijn computer naar grafiekjes zit te staren. Overdag gewoon werken, samen even eten en dan alweer naar boven toe. Maar ik weet dat we straks samen kunnen gaan genieten van het bouwwerk.

De rijkste man van Babylon

Deze keer een samenvatting van een boek wat ik inmiddels meerdere keren heb gelezen en waar ik nog steeds heel enthousiast over ben. Ik heb het dan ook al aan diverse mensen cadeau gegeven. Het boek is zeer toegankelijk geschreven en bevat vele nuttige tips.

Geld koopt vrijheid. Om je dromen en ambities waar te maken is er geld nodig. Voor de een wat meer dan de ander. Met dit boek leert u wat nodig is om succesvol om te gaan met geld.

De basis regels om rijk te worden zijn:

 • Spaar ten minste 10 procent van alles wat je verdient
 • Leer leven op 90 procent of minder van je inkomen
 • Investeer je geaccumuleerde kapitaal in projecten die een veilige en stevige stroom van inkomsten maken. Doe voordeel uit het principe van rente op rente
 • Beleg enkel in zaken die je begrijpt, waar je ervaring mee hebt en doe enkel zaken met mensen die ervaring hebben
 • Koop het huis waar je in leeft zodat je geen geld aan huur verkwist
 • Zorg dat je verzekerd bent tegen ongelukken en rampen
 • Blijf altijd werken aan verschillende manieren om je inkomen te laten stijgen

Terwijl iedereen altijd zegt dat geld niet alles is en niet alles een prijs heeft, is het ook een feit dat geld het medium is waarmee we succes meten. Vanuit dit perspectief is geld een scorekaart waarmee mensen zich vergelijken. Geld vertegenwoordigt succes omdat het de vrijheid kan geven om dingen te doen. Geld op zich is niet waardevol, het is de dingen die je kan doen met geld. Het bezitten van genoeg kapitaal maakt het mogelijk om de beste diensten en goederen te kopen.

Veel mensen denken dat veel geld hebben niet voor hen weggelegd is. Dit geloof is meestal gebaseerd op hun eigen ervaring met geld. In realiteit is er genoeg geld voor ieder die de regels van geld begrijpt.

Waarom zijn bepaalde mensen rijker dan andere? Is dat omdat ze veel geluk hebben gehad? Als je wil afhankelijk zijn van geluk dan wil dat ook zeggen dat je accepteert dat je niets zelf in de hand hebt, wat volgend dit boek niet zo is.

Wil je jou persoonlijke financiële situatie verbeteren? Het lezen van dit boek is een goed begin. Tot slot geven we 7 regels uit dit boek:

7 regels om je portemonnee te vullen

 1. Voor elke 10 euro die in je portemonnee gaat, spaar 1 euro. Je zal zien dat je vermogen zal beginnen stijgen.
 2. Controleer uitgaven! De verplichte uitgaven stijgen in proportie van je inkomen als je niet tracht dit te voorkomen. Verwar niet iets wat je nodig hebt met iets wat je wil hebben.
 3. Zorg dat je geld voor je werkt. Investeer de winst steeds opnieuw zodat er steeds meer geld voor je aan het werk is. vb door leningen, beleggen, opportuniteiten.
 4. Bescherm je geld tegen verlies. Wees niet verlegen om wijze mensen om advies te vragen.
 5. Verhuur een deel van uw huis en betaal zo snel mogelijk af.
 6. Voorzie een inkomen voor de oude dag en uw gezin.
 7. Verhoog je kennis. Hoe meer kennis over financiële onderwerpen hoe meer geld je zal verdienen.

George Clason; uitgegeven bij Olive Press; ISBN 9789077787151

Eén van de dingen waar Nederland bekend om staat zijn de bollenvelden. Prachtig gekleurde tulpen die uit een bloembol komen. Ook worden nog steeds nieuwe varianten ontwikkeld. Dat is hard werken en regelmatig opnieuw beginnen omdat het niet het gewenste resultaat heeft. Als de teler eindelijk een nieuwe variant heeft ontwikkeld is het nog een lange weg om zo ver te komen dat er een heel veld vol mee staat. Hoe dit in zijn werk gaat heeft Albert Einstein omschreven als het achtste wereldwonder.

Als een teler een nieuwe variant heeft ontwikkeld dan heeft hij maar een handjevol bollen met deze eigenschap. Het zou heel onverstandig zijn als hij deze bloembollen direct verkoopt aan iemand die hem een mooi bedrag geeft. Hij is er het meeste bij gebaad als hij deze bollen gaat vermeerderen. Bloembollen vermeerderen zich meestal doordat de “moeder” bloembol wordt gepoot waarna deze na een seizoen mooi te hebben gebloeid nieuwe bollen produceert. Er komt van een moeder bloembol bv. vijf nieuwe bollen. Als de teler deze in de winter netjes bewaard dan kan hij ze het volgende seizoen allemaal weer poten en krijgt hij weer vijf nieuwe bloembollen per gepote bol. Aan het einde van het tweede seizoen heeft hij dus 25 bloembollen. Als hij dit een aantal seizoenen doet dan heeft hij voldoende om een deel te verkopen en een deel te bewaren voor een volgend seizoen om weer te poten.

Met geld gaat het ook zo. Je hebt een bedrag geïnvesteerd en dat levert een groot of klein rendement op. Als je dat rendement niet opmaakt maar opnieuw investeert dan gaat het steeds harder omdat het bedrag wat rendement oplevert groeit. Albert Einstein heeft dit principe het achtste wereldwonder genoemd. Het heet ook wel het rente-op-rente effect.

Kan je je voorstellen dat je vandaag € 500,- investeert en dat het 5 % rendement oplevert. Aan het einde van het jaar heb je dus € 25,- verdient. Als je dat geld niet opmaakt maar gewoon in het tweede jaar laat meegroeien dan heb je aan het einde van jaar twee € 26,25 verdient. Het lijkt geen grote toenamen maar als je het op langere termijn gaat zien dan gaat het om een groot bedrag. Er zijn veel mensen die door dit principe consequent toe te passen rijk zijn geworden. Misschien is het iets om zelf eens over na te denken wat dit principe voor jou kan betekenen.

 

De Droomgever

Iedereen heeft een Droom! U ook. Misschien kunt u hem niet onder woorden brengen, misschien gelooft u er niet meer in, maar hij is er wel en wil tot leven worden gewekt. Bruce Wilkinson vertelt in deel I van dit boek een boeiende gelijkenis over een Dromer. Aangemoedigd door de DroomGever, jaagt deze zijn Grote Droom na. Onderweg ontmoet hij veel tegenstand, maar wordt telkens weer bemoedigd. U zult het verlangen krijgen om uw eigen Droom te realiseren, misschien wel met knikkende knieën, want er zitten nu eenmaal risico’s aan. In deel II wil Bruce Wilkinson uw DroomGids zijn. Hij waarschuwt u voor gevaren en hindernissen en reikt u de wapens aan om aanvallers te verslaan. Dat uw Droom niet zonder slag of stoot wordt gerealiseerd, ligt voor de hand. Er is nog nooit iets groots tot standgebracht zonder verzet. Maar er is weinig zo triest als een Droom die begraven wordt.

Bruce Wilkinson; Uitgeverij Gideon, Hoornaar; ISBN 9789060679968